900.000 kontejnerskih enot (TEU) v Luki Koper

Luka Koper je še predno so zamenjali staro upravo z novo, ter le nekaj dni pred vstopom v leto 2018 ponovno dosegla rekord na kontejnerskem terminalom. Z 900.000 kontejnerskih enot (TEU) so za 100.000 enot presegli lanski rekord. V Rijeki na terminalu Brajdica pa so dosegli tudi lep dosežek in sicer z 200.000 kontejnerskih enot (TEU) v lanskem letu.

Mesečni rekord pretovora kontejnerjev se je zgodil meseca maja 2017, ki je bil za 14% boljši od meseca maja leta 2016.

V luki Koper so vlagali tudi v opremo, ki omogoča izboljšanje produktivnosti terminala. Tako so prešli na povsem nov sistem natovarjanja kontejnerjev na vagone z RMG tehnologijo. Nabavili so 3 nova RMG dvigala, ki omogočajo hitrejše manipulacije na petih vlakovnih kompozicijah hkrati.

V Luki Koper odprli novo žerjavno progo za nova RMG dvigala

V maju so dobili dve novi kontejnerski dvigali tipa super post-panamax (SPPX), ki omogočata delo tudi na trenutno največjih kontejnerskih ladjah s kapaciteto 20.000 TEU. Skozi vse leto pa smo urejevali nove in obstoječe površine s ciljem izboljšanja notranje logistike.

Nova super post – panamax dvigala v Luki Koper

Pred kratkim so zaključili z urejanjem depoja, kjer na enem mestu skladiščijo in opravljajo vse storitve vezane na prazne kontejnerje. Uredili so pralnico in popravljalnico kontejnerjev, postavili galerije in priklope za preizkušanje frigo kontejnerjev (t.i. pre-trip inspection) ter zgradili novo transformatorsko postajo.

Ugoden trend pretovora kontejnerjev načrtujejo tudi v naslednjih letih. Do leta 2020 naj bi letno kapaciteto terminala povečali na 1,3 milijona TEU, za kar pa je potrebno predhodno podaljšati prvi pomol za 100 metrov in zgraditi zaledne skladiščne površine.

Skupnega ladijskega pretovora pa je bilo za 23 milijonov ton.

Luka Koper , foto : Pristanisce.com

Similar Articles

Dodaj odgovor

Na vrh