Daimler bo povečal količino avtomobilov preko Kopra

Nemški Daimler je po letu 2015 na drugem mednarodnem razpisu ponovno izbral Luko Koper za eno od osrednjih izvoznih luk za vozila, ki jih proizvajajo v tovarnah Mercedes-Benza v Evropi. Novi posel je pomemben predvsem z vidika odpiranja dodatnih, direktnih ladijskih povezav za prevoz vozil med Koprom in Azijo, saj bodo vozila, poleg Kitajske, Hong Konga in Singapurja, po novem romala tudi na Japonsko. Novo linijsko povezavo z Japonsko bo zagotavljal ladjar MOL.

Oktobra 2015 so preko Luke Koper prišla prva vozila Mercedes-Benz za izvoz. Koper je tako postal tretja izvozna luka po Bremerhavnu in Zeebruggu, ki jih je Mercedes vključili v svoje oskrbovalne verige, ključni pogoj za izbor pa je bila zanesljivost infrastrukture in specifične izkušnje pri pretovoru in skladiščenju tako občutljivega tovora. Takrat so iz Daimlerja sporočili, da predstavlja izvoz avtomobilov preko Kopra na Daljni vzhod velik korak naprej pri izboljšanju celotne logistike distribucije vozil, saj krajša transporta pot pomeni večjo prilagodljivost, nižje stroške.

Količina vozil Mercedes–Benz preko Kopra presega sto tisoč enot na leto in z novim poslom se bodo te količine še povečale. Avtomobilski terminal Luke Koper je lani pretovoril skoraj 750 tisoč vozil, v prvih devetih mesecih letos pa že dobrih 520 tisoč. V prihodnjih letih bodo v Luki Koper investirali 43,6 milijonov evrov v dodatne kapacitete za pretovor avtomobilov. Med novimi projekti je tudi nova garažna hiša, ki bo imela zmogljivost 6.000 parkirnih mest, kar bo omogočilo povečanje letnega pretovora za okoli 162.000 avtomobilov. Z izgradnjo garaže bodo ustregli čedalje večjemu povpraševanju strank po pokritih skladiščnih površinah, hkrati pa povečali enkratno skladiščno kapaciteto in izboljšali interno logistiko pri pretovoru avtomobilov.

Vir : Luka Koper, foto : pristanisce.com

Similar Articles

Dodaj odgovor

Na vrh