Največja kontejnerska ladja v Kopru

Danes je v Luko Koper prispela največja kontejnerska ladja MSC Paloma, ki je do sedaj zaplula v Jadransko morje. MSC Paloma je bila zgrajena v letu 2010, z svojimi 365 metri v dolžino in 51 metri v širino pa lahko maksimalno pripelje 14.000 TEU. Pred več kot enim letom so v Kopru privezali MSC Luciana z 11.660 TEU. MSC Paloma po dolžini ni najdaljša je pa po širini največja kontejnerska ladja, ki so jo privezali v Kopru. Kontejnerji so razporejeni v 20 vrstah na 51 metrih širine. V Koper je prispela iz Pirejev, pot pa potem nadaljuje v Trst, sledi Rijeka, Gioia Tauro, Pirej, Port Said East, Suez Canal, King Abdullah Port, Salalah, Jebel Ali, Tanjung Pelepas in nazadnje Vung Tau, kjer prispe 10.1.2017. Kot že rečeno ladja pluje v okviru zavezništva 2M, ki povezuje severni del Jadrana z Daljnim vzhodom. Poleg MSC-ja zavezništvo 2M sestavlja še danski Maersk Line. Oba ladjarja v Kopru zasedata sam vrh po številu pretovorjenih TEU. Paloma ima maksimalni ugrez 16 metrov, a je v Koper priplula z ugrezom 12,6 metra saj ni bila povsem polna, na krovu je bilo 8.000 TEU. V Kopru bo raztovorila in natovorila skupaj 3.600 TEU.

Ta prihod MSC Palome pa napoveduje tudi spremembe na področju samega prevoza kontejnerjev. Ladjarji se bodo v prihodnjem letu povezali v nova zavezništva in omogočili nove linije. Zaradi prihoda tako velikih kontejnerskih ladij so v Kopru lansko leto poglobili morsko dno v prvem bazenu na 15 metrov. V prihodnjem letu pričakujejo dve novi super post – panamax obalni dvigali, ko bosta kos tudi največjim kontejnerskim ladjam z do 20.000 TEU kapacitete. Poleg tega bodo v Kopru v začetku prihodnjega leta začeli z novim sistemom natovarjanja vagonov s tehnologijo RMG, tri mostna dvigala na tirih, ki bodo lahko hkrati natovarjala pet vlakovnih kompozicij.

Prav tako so s MSC Paloma dosegli tudi nov rekord pretovora kontejnerjev in sicer so presegli zgodovinsko mejo 800.000 TEU (leto 2015 pa so zaključili z 790.000 TEU). Ni pa samo kontejnerski terminal tisti, ki je dosegel in presegel lansko letni rekord. Tudi avtomobilski terminal je prav danes razložil 700.000-i avtomobil (v letu 2015 so razložili 607.000). Tako Koper tudi v letu 2016 ostaja ostaja največji kontejnerski terminal v Jadranu in eden največjih avtomobilskih terminalov v Sredozemlju.

Danes pa je v Koper poleg MSC Palome, prispela in tudi potniška ladja Viking Sea, ki je v Koper pripeljala 900 potnikov in tako zaključila najdaljšo potniško sezono. Koper je letos obiskalo 78.900 potnikov oziroma 36% več kot lani. Ta ladja bo tudi otvorila sezono 2017, v Kopru 18. marca.

Vir + foto : Luka Koper

Similar Articles

Dodaj odgovor

Na vrh