NEPTUNE KOPER PRVIČ V KOPRU

V nedeljo 14.2 je v koprsko pristanišče priplula ladja v lasti grškega ladjarja Neptune Lines. Ta je ladjo Nocc Kattegat preimenoval v Neptune Koper. Ladja je specializirana za prevoz vozil (RO – RO) in je največja v floti Neptune Lines.

Na podlagi uspešnega in odličnega sodelovanja z Luko Koper se je ladjar odločil za ime Koper. Kot je povedala Melina Travlos predsednica in generalna direktorica ladjarja Neptune Lines ob svečanem prihodu ladje z novim imenom, “so z imenom želeli počastiti naše dolgoletno sodelovanje s pristaniščem Koper in dragoceno partnerstvo z njegovimi zaposlenimi, česar se nadejamo tudi v prihodnosti. Zato Izrekamo dobrodošlico M/V Neptune Koper v našo družino in ji želimo ugoden veter in mirno morje!”.

Predsednik uprave Luke Koper Dimitri Zadel je ob prvem prihodu ladje Neptune Koper v koprsko pristanišče izročil kapitanu ladje Sergiyu Osipyanu spominsko grafiko s podobo mesta Koper. Na sprejemu je bil prisoten tudi Aleš Bržan župan mestne občine Koper.

Ta je po letu 2012, ko je ladjar Splošna plovba prodal svojo ladjo za razsute tovore z imenom Koper, edina tovorna ladja, ki bo ime slovenskega pristaniškega mesta popeljala širom po Sredozemlju. Prevažala bo avtomobile med Koprom in turškimi pristanišči, dvakrat tedensko.

Kjub epidemiji pretvorili več kot 617 tisoč vozil

in prehiteli do sedaj največja avtomobilska pristanišča na evropski strani Sredozemlja, Barcelono in Valencio. Lani so za potrebe avtomobilskega terminala zgradili novo privezno mesto (na katerem je danes privezana ladja Neptune Koper) ter nove železniške tire v zaledju tretjega bazena. V prvi polovici leta pa bomo predali namenu novo garažno hišo s kapaciteto za 6.000 vozil.

O ladji :

Zgrajena je bila leta 2004 in je pod imenom Nocc Kattegat v Koper plula že od leta 2016, ko jo je Neptune Lines najel in vključil v svoj servis. Ladja bo še naprej plula v rednem servisu Neptune Lines na relaciji Koper – Efesan – Derince – Yenikoy – Borusan – Pirej. Registrirana je pod zastavo Malte.

Karakteristike ladje :

  • Kapaciteta ladje: prepelje lahko 5.380 vozil naenkrat
  • Dolžina ladje: 197 metrov
  • Širina ladje: 30 metrov
  • Ugrez: 7,1 m
  • DWT (teža ladje): 14.520 t
  • Največja hitrost plovbe: 17,2 vozlov

Fotografija : Kristjan Stojaković

Similar Articles

Na vrh