Pristanišče Helsinki odprl West Terminal 2

Prve potnike je novi West Terminal 2 sprejel dne 27. februarja. Novi terminal se ponaša s čudovitim pogledom na morje in ponuja novo raven potovalnega udobja in priročnosti. Najbližja tramvajska postaja je tik ob vhodu. Steklene stene v salonu odhoda ponujajo neprekinjen pogled na prihajajoče in odhajajoče ladje.  Sprehajalne razdalje do ladje so kratke in tistim, ki potujejo z avtomobilom bodo postregli s hitrim check-in sistemom. V salonu namenjenem odhodom najdemo veliko restavracij in kavarn.

Na najbolj obremenjenih dnevih, bo 24 odhodov do Talina iz južnega pristanišča, West Harbour in Katajanokka Harbour.

Novi West Terminal 2 je posebej zasnovan za hitri redni promet, ki služi za 6-7 milijonov potnikov na leto. Novi terminal ima nove pomole, ki se nahajajo v neposredni bližini terminala. Eden od novih pristanov pa ima funkcijo avtomatskega sistema za sidranje ladje, kot tudi dvojno rešitev rampe, zahvaljujoč kateremu gredo lahko vozila v in iz ladje na dveh nivojih. Skupaj bosta ta dva sistema bistveno skrajšala čas pri vkrcanju in izkrcanju potnikov in vozil.

Najpomembnejša naložba desetletja

Projekt West Terminal 2, ki vključuje gradnjo novega terminala in njegovih nabrežij, mostov in koridorjev, terena in cest, kot tudi izboljšanje plovne poti, je bila največja naložba desetletja za Luko Helsinki.

“West Terminal 2 je naš način zadovoljevanja potreb rastočega prometa na liniji Helsinki-Talin za naslednjih deset let. Povečana zmogljivost in izboljšana udobja potovanj bo zagotovila pogoje za nadaljnjo rast ” pravi Kimmo Mäki , predsednik uprave Luke Helsinki.

Pomorski promet je vedno bolj priljubljen od leta 2008, je močno osredotočen na progi Helsinki-Talin. Ta rast ni posledica povečanega turizma, saj pogoste ladijske povezave prav tako omogočajo povezavo med Helsinki in Talinom. Pot je tudi ključnega pomena za finsko zunanjo trgovino, ki ponuja učinkovito in trajnostno transportno pot za potnike in tovor. Ladijske družbe so navdušena nad novim terminalom.

“Želimo, da naši kupci dobijo najbolj prijetno in udobno uporabniško izkušnjo. To je razlog, zakaj smo uvedli novo ladjo, MEGASTAR, na progi Helsinki-Talin kot odgovor na želje kupcev smo veliko vlagali v različne digitalne rešitve in storitve za stranke. Pomemben del potovanja je tudi vkrcavanje, tako da je to velik plus za novi terminal in njegove krajše razdalje do ladij,” pojasnjuje Margus Schults, direktor Tallink Silja happily.

“Novi West Terminal omogoča potovanje ladje še bolj udobno in prijetno tako za počitniške in poslovne potnike,” pravi Taru Keronen, direktor Eckerö Line.

To pomlad bo Star Tallink Silja s plovilom MEGASTAR uporabljal West Terminal 2, poleg tega pa bo Eckerö Line z MS Finlandia začeti uporabljati terminal v zgodnjem poletju.

Proračun novega terminala je znašal 45 milijonov evrov, medtem ko je celotni proračun projekta znašal 90 milijonov evrov. Dejanski stroški so bili 5% v okviru proračuna.

Razvoj West Harbour je delno financiran s strani EU, Port of Helsinki prejemajo sredstva iz TEN-T in povezovanje Evrope (CEF), in z projekti financiranja za Twin Port 1 (20%) in Twin Port 2 (30%).

Vir + foto : portofhelsinki Finska

Similar Articles

Dodaj odgovor

Na vrh