V Luki Koper odprli novo žerjavno progo za nova RMG dvigala

Same naložbe v kontejnerski terminal so razdelili v štiri sklope. Prvi sklop je nova žerjavna proga in nova RMG dvigala (mostna dvigala na tirih). Trenutno jih imajo dva, do poletja 2017 pa pride še tretje RMG dvigalo. Ker se dvigala premikajo po tirnicah so morali zgraditi novo žerjavno progo, ki je dolga 740 metra. Posamezno dvigalo RMG tehta 300 ton za pogon pa skrbi elektrika in tako povzroča manj hrupa in nima direktnih emisij. S to žerjavno progo so obstoječe tri tire podaljšali in zgradili dodatna dva vsakega z dolžino 700 metra in tako omogočili nakladanje in razkladanje kontejnerjev na petih vlakovnih kompozicijah hkrati. Dvigala bodo omogočala dvig produktivnosti, s tem bodo same manipulacije potekale bistveno hitreje kot pa s sedanjo mehanizacijo. Dvigalo dvigne kontejner do višine 24 metrov nad tlemi, ga lahko obrne za 180 stopinj in prenese na drug tir. V Kopru več kot 60% blaga opravijo po železnici.

V letu 2016 so odpremili 22.879 vlakov, kar je za 7,6% več kot v letu 2015. Največ blaga pa gre po cesti saj so v letu 2016 opremili 290.682 tovornjakov kar je za 12% več kot pa v letu 2015.

Za samo gradnjo nove žerjavne proge so porabili osem mesecev, saj je bilo treba utrditi talne površine. Zabiti je bilo treba več kot 12.000 jeklenih pilotov. Gradnjo pa so sofinancirali iz evropskih sredstev (projekt NAPA4CORE in Napa Studies). Žerjavna proga je dolga 740 metrov.

Trak je svečano prerezala članica uprave Irena Vincek ob prisotnosti Marka Babiča vodje kontejnerskega terminala, delavskega direktorja Stojana Čeparja in predsednika uprave Dragomirja Matića.

Kaj pa jih čaka v letošnjem letu. Praznujejo okrogli jubilej 60 letnico obstoja luke. Zagotovo bo največji izziv podaljšanje obale kontejnerskega terminala na 100 metrov (zato so imajo na voljo 36 milijonov € Evropske investicijske banke in 11 milijonov evrov evropskega denarja) – pogoj za črpanje teh denarnih sredstev pa je uporabno gradbeno dovoljenje ter izgradnja zalednih skladiščnih površin za kontejnerje. Druga najpomembnejša naložba pa je prihod post-panamax dvigal, ki jih pričakujejo konec marca oziroma v začetku aprila. Ta dvigala se uspešno sestavljajo v ladjedelnici Viktor Lenac, Rijeka. Ko bodo nameščena bodo z njimi lahko pretovarjali tudi tiste največje kontejnerske ladje, kapacitete 20.000 TEU.

pristanisce.com

Similar Articles

Dodaj odgovor

Na vrh