AVTOMOBILI JAGUAR LAND ROVER ODSLEJ TUDI PO ŽELEZNICI DO KOPRA

Sodelovanje se je začelo že v letu 2017, ko so s proizvodnjo pričeli v partnerskem obratu v Gradcu. Kasneje so v letu 2018 odprli še tovarno v slovaški Nitri. Od takrat se je povečalo tudi število vozil v izvozu za prekomorske trge. Poleg obstoječih kamionskih prevozov do Kopra so uvedli tudi železniške prevoze iz bolj oddaljene Nitre. Proizvajalec se je odločil zaradi dobrih izkušenj na področju pretovora avtomobilov višjega cenovnega razreda in rednih ladijskih linij s Sredozemljem in Daljnim vzhodom, da izbere logistično pot preko Kopra. Velike količine avtomobilov potujejo na Kitajsko z RO-RO servisom enkrat tedensko, medtem ko je vzhodno Sredozemlje, predvsem Grčija, Egipt, Izrael, Turčija in Ciper s Koprom povezano večkrat tedensko. Tako kot drugi avtomobilski proizvajalci tudi JLR širi ponudbo električnih vozil, zato smo že ob začetku sodelovanja ponudili uporabo električnih polnilnic, ki smo jih zgradili v garažni hiši.

V Luki Koper je pretovor avtomobilov v prvih treh mesecih letošnjega leta dosegel 162.722 kosov oz. 4 odstotke manj kot v enakem obdobju lani.
V letu 2020 so uspešno dokončali dve zelo pomembni naložbi, ki sta namenjeni pretovoru avtomobilov. Prva naložba je bila nova skupina železniških tirov, druga naložba pa je novi RO-RO privez. Trenutno se nadaljuje gradnja dodatne garažne hiše za 6.000 avtomobilov.

Medot Podkrižnik, član uprave Luke Koper je ob prihodu prvih 200 avtomobilov po železnici povedal, da jih zelo veseli, da so proizvajalci prepoznali trud, ki ga vlagamo tako v infrastrukturo kot procese in tako držimo korak z najpomembnejšimi evropskimi pristanišči.

Po podatkih specializiranega medija Automotive Logistics – FVL, ki vsako leto objavi lestvico največjih evropskih avtomobilskih pristanišč, je v lanskem letu Koper napredoval za dve mesti in dosegel skupno sedmo mesto, v Sredozemlju pa ostaja na tretjem mestu.

Foto : Luka Koper

Similar Articles

Na vrh