Luka Koper prevzema polletno predsedovanje v NAPA

Združenje severno jadranskih pristanišč NAPA v kateri so Koper, Trst, Benetke in Reka dobiva nov zagon po reformi italijanskega pristaniškega sistema. Skupščina je zasedala v sredo 1.3.2017 in odločila, da polletno predsedovanje v NAPA prevzame predsednik uprave Luke Koper g. Dragomir Matić. Na srečanju so dali poudarek, da vsa pristanišča nadaljujejo z vlaganji v nove zmogljivosti ter krepijo tržni položaj celotne Jadranske transportne poti. Še kako pomembna je lanska reforma, ko je italijanska vlada skrčila število pristaniških uprav in centralizirala odločanje v zvezi z infrastrukturnimi vlaganji pristanišč zato je sedaj združenje pred novim zagonom in izzivi, ki jih prinašajo tudi spremembe na področju združevanja ladjarjev, uvajanje novih ladijskih linij in napovedanega prihoda vse večjih kontejnerskih ladij.

Letos mineva že 8 let, ko so severno jadranska pristanišča podpisala pismo o nameri, ki je kasneje vodilo tudi do ustanovitve združenja. Med večje dosežke združenja lahko štejemo uvrstitev pristanišč NAPA med jedrna pristanišča evropskega TEN-T omrežja, uspešno sodelovanje v sklopu sredozemskih pomorskih avtocest, projektov informacijske podpore pri najavi in carinjenju kontejnerjev v prihodu (Single window in EDI center) ter uspešne udeležbe na več mednarodnih sejmih v Evropi in Aziji.

Skupni pretovor pristanišč Benetke, Trst, Koper in Reka znaša v letu 2016

117.650.825.

Po segmentih pa Kontejnerji (TEU) 2.151.498, Sipki in razsuti tovori (ton) 17.703.922, Tekoči tovori (ton) 62.706.198, Generalni tovori, vključen tovor v kontejnerjih (ton) 37.240.705.

Pristanišča Benetke, Trst, Koper in Reka za leto 2016 po pretovoru kontejnerjev
Koper  844.758
Benetke  605.875
Trst  486.499
Reka  214.348

vir + foto : Luka Koper , na fotografiji so : Z leve: Dragomir Matić (predsednik uprave Luke Koper), Marino Juretić (v.d. predsednika pristaniške uprave Reka), Zeno D’Agostino (predsednik uprave pristaniškega sistema vzhodnega Jadrana) ter predstavniki uprave pristaniškega sistema severnega Jadrana oz. Benetk, kjer so ravnokar v fazi potrjevanja novega predsednika

Similar Articles

Dodaj odgovor

Na vrh