LUKA KOPER Z NOVIM RO-RO PRIVEZOM

Novi privez se nahaja v tretjem bazenu za ro – ro ladje, ki prevažajo vozila. Privez ima oznako RO4 in je prvi nov privez po letu 2009, ko so takrat podaljšali prvi pomol in zgradili privez 7C. Danes je v luki Koper 26 privezov na različnih terminalih. Avtomobilski terminal v Luki Koper je eden izmed največjih v Sredozemlju. Novi privez bo omogočil ohranitev tega položaja. V ta del sodijo tudi ostale naložbe, ki bodo povečale konkurenčnost avtomobilskega terminala. V zaledju tretjega bazena se nahaja šesta skupina tirov. Investicija v tire je znašala 3 miljone €, zaključena pa je bila v začetku leta. Gradnja garažne hiše bo zaključena predvidoma marca 2021, vrednost investicije znaša okoli 18 milijonov €.V zaledju pristanišča, na tako imenovani kaseti 5A so predvidene dodatne skladiščne površine za avtomobile.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na slovesnosti odprtja novega priveza povedal, da se na ministrstvu zavedajo, da je uspešno pristanišče tudi porok za razvoj slovenskega gospodarstva, zato se bodo skupaj z Luko Koper prizadevali, da bi v kratkem času zaključili postopke pridobivanja celotnega zemljišča kasete 5A za namen širitve pristanišča, zato so sredstva v državnem proračunu za letošnje leto tudi zagotovljena.

Predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel pa je povedal, da avtomobilska industrija po svetu preživlja težke čase, to se že pozna tudi na pretovoru vozil. Vendar bi brez teh investicij težko ohranjali konkurenčnost in računali na nove posle. Leto 2020 si bomo zapomnili ne le zaradi koronavirusa ampak tudi zaradi številnih naložb v pristaniško infrastrukturo. Omenil je tudi še nov vhod v pristanišče tako imenovani Bertoški vhod in začetek podaljšanja prvega pomola, ki je največja investicija v Luki Koper.

Na novem vezu bodo lahko privezali ladje dolžine od 100 do 240 m in širine do 36 m. Globina morja ob privezu znaša 10 metrov. Privez sestavljajo še betonska dovozna rampa ter 5 privezno naslonskih odbojnikov. Sama konstrukcija sloni na pilotih, ki so umeščeni 22 metrov v globino morskega dna. Skupna investicija je znašala dobrih 6 milijonov €, za kar so pridobili tudi evropska sredstva iz projekta CarEsmatic.

Similar Articles

Na vrh