Port of Gdansk obnavlja logistiko avtomobilskega sektorja

Dne 5. januarja 2017, s pozivom RO-RO ladje EMS Highway se je v pristanišču začelo prvo natovarjanje novega rednega RO-RO servisa, ki bo povezoval Gdansk in Tilbury enkrat na teden od sedaj naprej. EMS Highway je natovoril Hyundai avtomobile. Storitev bo izvajal s plovili, eden izmed največjih lastnikov ladij v Evropi, specializirano za prevoz avtomobilov in drugih železniških tovorov, “K” Line European Sea Highway Services (KESS), ki je evropski operater na kratkih razdaljah in prevozi do 800.000 avtomobilov na leto.

Storitev je rezultat 3 letne pogodbe, ki ga je sklenil vodilni logistični operater v avtomobilskem sektorju Adampol SA company – z koncernom Hyundai.

Njegovi avtomobili, proizvedeni v češki tovarni Nosovice se prevažajo s tovornjaki in vlaki v luko Gdansk, od koder se naprej prepeljejo iz britanskega pristanišča Tilbury po morju. Predvidena letna količina avtomobilov v izvozu iz Gdanska bo znašala okoli 50.000 avtomobilov.

Izbor za Gdansk ni bila naključna; Koncern Hyundai, ki je uporabljal belgijsko pristanišče Zeebrugge, se je odločil za spremembo logistike transporta za svoje avtomobile, izdelane na Češkem zaradi dobre lokacije in ugodnih cenah prevoza.

Tovarno v Nosovicah so ustanovili pred 11 leti. Je največja tuje naložba Hyundai in hkrati njena prva tovarna v Evropi, z letno proizvodno zmogljivosti 350.000 vozil.

Pred dvema letoma, je vodilni logistični operater, Adampol S.A., odprl hčerinsko podjetje v Nosovicah s čimer širi obseg svoje dejavnosti s polno logistično storitev za avtomobile, izdelane v lokalni tovarni Hyundai. Podjetje upravlja z več kot 1.300 avtomobilov na dan. V okviru ponujenih storitev, kot so skladiščenje, voskanje in PDI storitve, je Adampol tudi odgovoren za prevoz vozil do vseh glavnih avtomobilskih trgov v Evropi in izven nje.

Rezultati tega sodelovanja vključujejo nedavno podpisane pogodbe, ki bodo v veljavi do leta 2019. To pa ni prvič, da je velik avtomobilski koncern izbral luko Gdansk, za distribucijski center za svoje avtomobile. Do danes pristanišče Gdansk ravna z vozili od proizvajalcev, kot so Toyota, Chevrolet, Volkswagen, Mitsubishi, Audi in Nissan. Slednji se še vedno prevažajo v Gdansku pri uvozu iz britanskega pristanišča Tyne.

Odločitev Hyundai, da izbere Gdansk kot enega glavnih evropskih distribucijskih pristanišč za svoje avtomobile, je tudi potrditev naraščajočega pomena pristanišča z ravnanjem z blagom na češkem trgu. To je tudi začetek zaporednih obnov položaja v Gdansku v logistični verigi prevoza proizvodov v avtomobilski industriji, ki je bila na vrhuncu v letih 2007/2008. Izvajanje pogodbe z Hyundai pa pomeni vrnitev izvoženih avtomobilov v Gdansku. Predvideni obseg bo eden najvišjih v zgodovini.

www.portgdansk.pl , fotografija : portgdansk.pl

Similar Articles

Dodaj odgovor

Na vrh