V luki Rotterdam so v prvem četrtletju 2017 pretovorili za 8,8% več kontejnerjev

V prvem četrtletju leta 2017, je bilo v pristanišču Rotterdam pretovorjeno za 2,0% več blaga kot v enakem obdobju lani. Rast v sektorju kontejnerjev je znašal (8,8% po prostornini (TEU), 10,8% po teži). Od 11 različnih surovin, so samo mineralna olja in drugi tekoči razsuti tovori pokazali zmanjšanje pretovora. Skupni obseg pretovora se je povečal na 119,3 milijona ton.

Allard Castelein, predsednik uprave Luke Rotterdam : “Za kontejnerje, je bilo to najboljše četrtletje doslej, in marca smo pretovorili mesečni rekord.”

Tekoči razsuti tovor

v tekočem segmentu so pretovori znašali pri surovi nafti (+ 2,3%; 26,6 milijona ton) in LNG (+ 65,6%; 0,2 milijona ton). Obseg LNG je majhen v absolutnem smislu pa precej niha. Pretovori izdelkov iz mineralnih olj (-11,1%; 21,7 milijona ton) ter drugi tekoči razsuti tovor (-9,2%; 7,0 milijona ton) so se zmanjšali. Padec naftnih proizvodov je bila predvsem posledica nižje prepustnosti ruskega kurilnega olja zaradi povečanja izvoznih dajatev, ki jih obračunava Rusija. V kategoriji drugih tekočih tovorov v razsutem stanju, je količina kemikalij in rastlinskih olj padla, medtem ko so se biogoriva povečala. Skupaj se je prepustnost tekočega razsutega tovora zmanjšala za 4,7% na 55,6 milijona ton.

Suhi razsuti tovor

Glavno blago v sektorju suhega razsutega tovora so železova ruda in ostanki ter premog. Pretovor železove rude in ostankov z 0,5% na 7,9 milijona ton, in premoga z 1,5% na 8,0 milijona ton. Agribulk se je povečal za 14,0% na 2,9 milijona ton. Drugi razsuti tovori so se povečali za 8,5% na 3,0 milijona ton. Skupni pretovor v sektorju razsuti tovor se je povečal za 3,6% na 21,7 milijona ton.

Kontejnerji

Rast v sektorju kontejnerjev se je po teži povečal za 10,8% na 34,3 milijona ton in po prostornini za 8,8 % do 3,3 milijona TEU (standard enota za kontejnerje). Aktivnost na novih terminalov na Maasvlakte 2 se izboljšuje ves čas, in ladijske družbe so prinesle nazaj v Rotterdam večje količine pretovarjanja tovora. To se odraža v izrazitem porastu (+ 22,4% ; 5,9 milijona ton). Feeder plovila so pripeljala kontejnerje “medcelinski tovor” v in iz drugih pristanišč.

Breakbulk

Roll-on roll-off promet je še vedno v porastu, vključno z Združenim kraljestvom (+ 6,5%; 5,7 milijona ton). To je predvsem posledica novih storitev, ki so se začele konec lanskega leta. Pretovor drugega splošnega tovora se je močno povečalo (+ 49,9%; 1,8 milijona ton), predvsem zaradi dodatnih odprem jekla v obliki plošč. Skupni pretovor segmenta breakbulk (RoRo in ostali tovor) se je povečal za 14,5% na 7,6 milijona ton.

Vir + foto : Port of Rotterdam

Similar Articles

Dodaj odgovor

Na vrh